Insändare om bussarna

posted in: Uncategorized | 0

Gillar inte alls att Skånetrafiken planerar att dra in bussen mellan Knislinge och hässleholm. Nu har jag skrivit insändare både till Kristianstadsbladet och Norra Skåne. Dessutom har jag skrivit till Östragöinge kommun och Skånetrafiken.

Öppet brev om Busstrafiken mellan Knislinge och Hässleholm

Under en tid har det talats om förändringar i busstrafiken mellan Knislinge och Hässleholm.

Som det ser ut nu kommer man att dra in buss 542 mellan Knislinge och Hässleholm och ersätta den med en buss mellan Broby och Hässleholm. Till att börja med är det konstigt att göra en sådan förändring när Knislinge är den största orten i kommunen. Många tror att Broby är den största orten eftersom kommunhuset ligger där, men så är inte fallet

Förändringen gör det svårare för de som bor i Knislinge, Hanaskog och Hjärsås att ta sig till Hässleholm, då de först måste ta sig till Broby istället för Knislinge. Vi som bor i Knislinge kommer att behöva byta buss, vilket Brobyborna slipper som det är idag. Förändringen innebär dessutom att de som pendlar till och från Wanås och Gumlösa blir helt utan buss. Eftersom jag åker med bussen varje dag vet jag att det är en hel del personer som brukar hoppa på och av bussen där. Dessa personer tvingas istället köra bil.

Jag bor på Väster i Knislinge. Just nu har jag och många andra här som pendlar till Hässleholm ett par hundra meter till busstationen vid Hässleholmsvägen. Jag tar mig hemifrån till jobbet i centrala Hässleholm på under 30 minuter, vilket än nästan lika snabbt som när jag kör själv. Om förändringarna genomförs innebär det att jag (och minst ett tiotal andra resenärer) först måste ta mig 1,7 km till busstationen i centrum av Knislinge ca 15 min promenad. Sen ska jag ta buss 545 till Broby, en resa på 9 minuter. Därefter ska jag byta buss. Jag vet inte hur länge man får vänta, men låt oss säga ca 10 min innan bussen går mot Hässleholm, sen tar det ca 30 min innan bussen är framme. Summan blir att resan till Hässleholm kommer att ta mer än en timme istället för under en halvtimme.

Som grädde på moset kommer jag (och alla andra i Knislinge, Hanaskog och byarna runt omkring) dessutom att få betala mycket mer för mitt busskort då jag åker genom fler zoner.

Alla förstår säkert att det inte är något alternativ. Om förändringarna genomförs får jag (och många andra) helt enkelt köra bil istället. Jag har väldigt svårt att förstå varför man ska genomföra förändringen? Det kommer att bli mycket sämre för många och lite bättre för en del.

Om förändringen genomförs kommer de som bor i Glimåkra och Broby i bästa fall komma till Hässleholm 9 min snabbare, de 9 minuterna som det tar för bussen att köra mellan Broby och Knislinge. De får naturligtvis billigare busskort också. Jag vill inte på något sätt missunna dem förbättringarna, men det blir märkligt när vi är fler som kommer att få mycket större försämringar.

Förändringen kommer dessutom att slå väldigt hårt mot kommunens största turisattraktion wanås som blir helt utan bussförbindelse. Det kommer att leda till färre besök och minskade intäkter för turistnäringen och kommunen.

Fast nu finns det naturligtvis lösningar som gör att det kan bli bättre för alla. På morgonen är det många resenärer, därför går det 2 bussar samtidigt. Varför inte då köra den ena bussen direkt från Glimåkra via Broby till Hässleholm? Om Skånetrafiken sätter in ett par bussar Glimåkra – Broby – Hässleholm på morgonen och ett par bussar tillbaka på eftermiddagen skulle de flesta bli nöjda.

Jag hoppas verkligen att Skånetrafiken och Östra Göinge kommun tar sitt förnuft till fånga och löser detta på bästa sätt!

Magnus Lindstrand
Knislinge

Share on Facebook

Leave a Reply