Saknaden av en vän!

posted in: Idrott, Uncategorized | 0

Idag har jag fått det tragiska beskedet att en god vän har gått bort. Det känns väldigt tråkigt, men samtidigt som jag är ledsen tänker jag på alla roliga stunder vi har haft. Det var något alldeles speciellt med Hasse. Han är en riktig legend, någon som man aldrig glömmer!

Hockey-Hasse
Hans “Hasse” Svenson

 

Kommer ni ihåg Gordie Howe? Han spelade i NHL från 1946 till 1980 när han avslutade sin karriär 52 år gammal, sedan gjorde han dessutom comeback och spelade en match 1997 när han var 69 år gammal. Det är ändå ingenting mot Hans Svensson! Hasse gjorde sin första match i Korphockeyn i januari 1955 i Tivoliparken i Kristianstad. Han spelade 59 säsonger i rad och missade sällan någon match. Fram till för ett par år sedan kunde han räkna på sina fingrar de gångerna han hade missat någon match. En gång var i samband med en blindtarmsoperation, men han spelade igen efter några dagar. De sista två åren har hälsan sviktat lite, men en bypassoperation stoppade inte honom från spel, han spelade fram till operationen och var tillbaka på isen efter rehabiliteringen. Alla vi lagkompisar hade sett fram emot att få se Hasse göra sin 60:e säsong i år, men tyvärr ville ödet annorlunda.

Hasse var inte bara fantastisk på isen, utan även vid sidan av. Han var den som tog hand om oss i laget, anmälde oss, skötte betalningar, ringde runt till spelarna, tog hand om utrustning och snackade i omklädningsrummet. Många historier har vi fått höra om hur de spelade på kanalen och på grusplanen vid fängelset innan den konstfrusna rinken byggdes i Åsum i mitten av 60-talet. Vi har fått höra om den stora publiken på 50- och 60-talet, upp till 1500 personer. Vi har hört berättelserna om alla lag som spelade förr, varenda företag med självaktning hade ett lag i Korpen på 70-talet. Vi har även hört historierna om tuffa tag i rinken och ett antal sjukhusbesök efter matcherna, men Hasse själv var förmodligen den snällaste spelaren någonsin, endast en utvisning fick han ihop på 59 säsonger, fantastiskt! Hasse var också den som brukade värva nya spelare till laget och vi har fått spela med många roliga killar, allt från Tommy Själin med ett antal A-landskamper för Tre kronor i bagaget till killar som knappt kunde stå på skridskorna, men det är det som är så kul, i Korpen är alla välkommna!

Förutom hockey spelade Hasse Badminton och har även spelat fotboll och hållit på med skytte inom Korpen. 2011 ställde han (som 74-åring) dessutom upp i KARISMAs lag (Kristianstads kommuns personalförening) i Riksmästerskapen i terränglöpning för kommunanställda och tog medalj! Fast Hasse tävlade inte bara för tävlandet skull, det ingår även bankett med fest och dans. Att ta några öl, berätta roliga historier och träffa nya vänner drog han sig aldrig för.

RM_2011c
KARISMAS lag i RM i terränglöpning i Varberg 2011. Hasse är 5:a från vänster i den bakre raden. Jag står vid sidan om 6:e från vänster i den bakre raden.

Hasse är Sveriges främsta Korpidrottare genom tiderna och jag tror aldrig att någon kommer att slå hans rekord!

Artikel om Hasse “Nästa säsong blir min bästa” i Kristianstadsbladet februari 2011 

 

Share on Facebook

Leave a Reply